Teknoloji Haberleri

TUA Başkanı Serdar Yıldırım’dan, Azerbaycan ile uzayda iş birliği sinyali

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Lideri Serdar Hüseyin Yıldırım, Azerbaycan’da yaptığı temasları değerlendirdi.

Azerbaycan’da çok yararlı görüşmeler gerçekleştirdiklerini aktaran Yıldırım, görüşmelerde, Milli Uzay Programı kapsamında Azerbaycan’la birlikte neler yapabileceklerini müzakere ettiklerini söyledi.

“AZERBAYCAN’DA BİRİKİM VAR”

Yıldırım, evvel Azerbaycan’dan başlayarak bütün Türkçe konuşan ülkelerle uzay alanındaki iş birliklerini geliştirmeyi planladıklarını belirterek, “Azerbaycan’da hakikaten bir birikim var. Uydu işletmeciliği gibi konularda altyapı var. Temel bilimlerde çok yeterli bilim insanları var. Bunlardan Türkiye’nin bu program çerçevesinde genel olarak istifade etmesi kelam konusu. Önümüzdeki günlerde öbür ülkeleri de buna katarak, bir güç birliği içerisinde inşallah uzaydaki varlığımızı tahkim etmeyi hedefliyoruz.” sözlerini kullandı.

“TÜRKİYE OLARAK BUNU YAPABİLİRİZ DİYE YOLA ÇIKTIK”

Milli Uzay Programı’nı hazırlarken ve büyük gayeler belirlerken tek başına yola çıktıklarını vurgulayan Yıldırım, “Biz Türkiye olarak ‘bunu yapmalıyız, yapabiliriz’ diye yola çıktık ve yapabileceğimize de inanıyoruz. Ama biz istiyoruz ki, burada bir memleketler arası iş birliği olsun, öncelikle de kardeşlerimizle olsun.” dedi.

“GÜÇ BİRLİĞİNİN HEPİMİZE YARARI OLACAK”

Yıldırım, Milli Uzay Programı’nın dünyada büyük ilgi uyandırdığına, birçok ülkenin bu programa paydaş olmak isteğine işaret ederek, şöyle devam etti:

“TUA olarak 20’ye yakın ülkeyle görüşmelerimizi sürdürüyorduk. Bunu devam ettireceğiz. Bunların arasında Rusya, Amerika, Çin, Japonya ve Avrupa ülkeleri üzere büyük ülkeler de var, kardeş ülkelerimiz başta olmak üzere, bu işlerde biraz daha geride olan fakat önündekileri yakalamaya çalışan ülkeler de var. Dolayısıyla buradaki güç birliğinin hepimize yararı olacaktır.”


“UZAYDA İZİ OLMAYANIN DÜNYADA KELAMI OLMAZ”

Kimilerinin uzay çalışmalarına pek de sıcak bakmadığını ve çok para harcanacağı istikametinde tasa duyduğunu belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

“Aklımıza gelen her şeyde uzay sistemlerini kullanıyoruz. ‘Uzayda izi olmayanın dünyada kelamı olmaz’ bizim sloganımız ve buna nitekim de inanıyoruz. Biz uzayda olmak zorundayız. Uzayda olmayan ülkeler yoksullaşacaktır. Bu paraları harcamazsak, ileride yoksul hale düşeceğiz ve diğer ülkelere bağımlı hale geleceğiz. Biz bunu istemiyoruz. Biz, uzayda güçlü halde var olalım. Artık harcayacağımız paralar, gelecekte tüm ekonomilere geri dönecektir.”


Kaynak: Ensonhaber

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı