Teknoloji Haberleri

İnsanların ne kadar güvenilir olduklarını anlayabilen uygulama

Son vakitlerde yapay zeka ve derin öğrenme algoritmalarına sahip yüz tanıma teknolojileri epeyce gelişti. Bunun son örneğini ise geçtiğimiz hafta düzenlenen CES 2021 fuarında sahne alan Japon şirket DeepScore bizlere gösterdi.

Tokyo merkezli DeepScore şirketi, kullanıcıların yüzlerini tarayıp ne kadar inançlı olduklarını anlayabilen bir uygulama tanıttı. Yeni uygulama, bir insanın ne kadar muteber olduğunu bir dakika içinde tespit edebiliyor.

UYGULAMA NASIL ÇALIŞIYOR

Şirkete nazaran, örneğin bankadan kredi kullanmak isteyen şahıslar, telefon kamerasına bakıp, “Nerede yaşıyorsunuz? Parayı nasıl kullanmayı düşünüyorsunuz? Kanser geçmişiniz var mı?” üzere bir dizi kısa soruyu yanıtlıyor.

Uygulama, bu esnada soruları yanıtlayan kişinin yüzündeki kas seğirmelerini ve ses değişikliklerini tahlil ederek krediyi verecek kurum için sağlam olup olmadığına karar veriyor.

Şirketin CEO’su Shirabe Ogino, kelam konusu uygulamanın, Japonya başta olmak üzere Endonezya, Vietnam ve Filipinler üzere ülkelerde büyük ilgi topladığını söylüyor.

Hizmeti hangi şirketlerin kullandığına dair bilgi vermeyen Ogino, uygulamanın bilhassa gelişmekte olan pazarlarda kredi puanlamasında ihtilal yaratmayı hedeflediğini tabir etti.

BİRTAKIM UZMANLAR TEMKİNLİ

Öte yandan birtakım uzmanlar, kelam konusu teknolojiye kuşkuyla yaklaşıyor. Örneğin, yapay zeka uygulamalarını denetleyen Parity AI isimli platformun kurucusu Dr. Rumman Chowdhury, bu teknolojinin tikleri yahut korku bozukluğu olan bireyler ortasında ayrımcılık yapabileceğini söylüyor.

AB ÜLKELERİNDE KULLANILMASI ÇOK GÜÇ

Birleşik Krallık merkezli, devlet ve işletmelerce yapılan kapalılık ihlallerini izleyen Privacy International kuruluşunun uzmanlarından ThIoannis Kouvakas, şirketin bilgilerini inceledi ve Genel Data Muhafaza Yönetmeliği (GDPR) nedeniyle Avrupa Birliği’nde yasal olarak faaliyet göstermesinin güç olduğunu vurguladı.

DeepScore’un faal müşterilerinin bulunduğu Endonezya ve Vietnam üzere birtakım ülkelerde ise şimdi kapsamlı data muhafaza maddeleri yürürlükte değil.

Kaynak: Ensonhaber

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı