Teknoloji Haberleri

Amazon, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki LGBTQ Ürünlerini Kısıtlıyor

The New York Times tarafından görüntülenen şirket belgelerine göre Amazon, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki web sitesindeki hükümetten baskı aldıktan sonra Pazartesi günü LGBTQ bireyleri ve sorunları ile ilgili öğeleri ve arama sonuçlarını kısıtlamak için harekete geçti.

Belgeler, Emirlik hükümetinin Amazon’a ceza tehdidine uyması için Cuma gününe kadar süre verdiğini gösteriyor. Bu cezaların ne olacağı belli değildi. Dışişleri Bakanlığı’na göre, eşcinsellik Birleşik Arap Emirlikleri’nde suç olarak kabul ediliyor ve para ve hapis cezasıyla cezalandırılıyor.

Amazon’un Emirlikler’deki ürünlere yönelik kısıtlamaları, teknoloji şirketlerinin kendi ülkelerinde ifade özgürlüğü konusunda kararlı olduklarını iddia etseler bile kısıtlayıcı ülkelerde faaliyet göstermeye istekli oldukları tavizlerin göstergesidir. Netflix, Suudi Arabistan’daki gösterileri çekti ve Vietnam’daki sahneleri sansürledi, Apple, gizlilik endişelerine rağmen müşteri verilerini Çin sunucularında depoladı ve Google, orada bir kovuşturma tehdidiyle karşı karşıya kaldıktan sonra geçen yıl bir Rus muhalefet lideri için bir uygulamayı kaldırdı.

Belgeler, Emirates’ten haber aldıktan sonra, Amazon, Kısıtlanmış Ürünler ekibine bireysel ürün listelemelerini kaldırmak için adımlar attırdı ve şirketin arama yeteneklerini yöneten bir ekip, 150’den fazla anahtar kelime için sonuçları sakladı.

Hedeflenen arama terimleri çok çeşitliydi. Bazıları “lgbtq”, “gurur” ve “gizli gey” gibi geniş kapsamlıydı, diğerleri ise “transgender bayrağı”, “queer broş”, “lezbiyenler için göğüs bağı” ve “lgbtq iphone kılıfı” dahil olmak üzere kasıtlı ürün aramalarını belirtti. The Times Salı ve Çarşamba günleri sorguları denediğinde tüm bu terimler “sonuç yok” döndürdü.

Nagata Kabi’nin yazdığı “Yalnızlıkla Yaşadığım Lezbiyen Deneyim”; Maia Kobabe’den “Gender Queer: A Memoir”; ve Roxane Gay’in “Kötü Feminist”i. Hepsi, Amazon’un Amerika Birleşik Devletleri’ndeki web sitesinde basılı ve dijital formatlarda mevcuttur. (Bayan Gay, The Times’a sık sık katkıda bulunur.)

Amazon sözcüsü Nicole Pampe yaptığı açıklamada, “Bir şirket olarak çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık konusunda kararlıyız ve LGBTQ+ kişilerin haklarının korunması gerektiğine inanıyoruz.” Dedi. “Dünyanın dört bir yanındaki Amazon mağazaları ile faaliyet gösterdiğimiz ülkelerin yerel yasalarına ve düzenlemelerine de uymalıyız.”

Washington’daki Emirlik Büyükelçiliği yorum taleplerine yanıt vermedi.

Amazon, Ortadoğu’nun Amazon’u olarak bilinen Dubai merkezli bir e-ticaret sitesi olan Souq.com’u satın almak için 580 milyon dolar harcadığında 2017’de Emirates’e girdi. İki yıl sonra, Amazon’un ABD operasyonlarından sunulan ürünleri ekleyerek Amazon.ae sitesini yeniden markalaştırdı. Bu yıl Emirates’te yeni bir bulut bilişim veri merkezi kümesi açmayı planladığını duyurdu.

Hafta sonu boyunca, Amazon’un memleketi Seattle’daki Onur Yürüyüşü, birçok bileşeni dengelemeye çalışan küresel bir şirkete sunulan zorluğu gösterdi. Amazon, operasyonlarının çoğunda Onur’u kutlarken, eşcinsel partnerlere fayda sağlıyor ve web sitesinde LGBTQ filmlerini tanıtıyor olsa da, geçit töreni organizatörlerinin kurumsal desteği kısmen Amazon nedeniyle reddettiklerini söylemelerinin ardından şirket artık Seattle Pride’ın sponsoru değildi. LGBTQ haklarına karşı çıkan politikacılara mali bağışlar.

Şirket, kişi veya kuruluşların alabileceği her pozisyonu desteklemese bile siyasi bağış yapacağını söyledi.

Geçit töreninde transseksüel çalışanlar, Amazon’a ABD web sitesinde, işçilerin transseksüel karşıtı olduğunu söylediği ve şirketin kurallarını ihlal ettiğini söylediği kitapları kaldırması için baskı yapan bir dilekçeye 600’den fazla çalışan imzası alan bir grup olan Amazon’da Nefrete Hayır bayrağı altında yürüdü. nefret söylemi yasağı.

2017’de San Francisco’daki Onur Yürüyüşü. Bu yıl, Seattle Onur Yürüyüşü, Amazon’u sponsor olarak reddetti. Kredi… Jeff Chiu/Associated Press

Amazon, genellikle hassas veya tartışmalı kitapları kaldırmaktan kaçındı. “Bir kitapçı olarak, sakıncalı kabul edilebilecek içerikler de dahil olmak üzere, yazılı sözcüklere erişim sağlamanın önemli olduğuna inanıyoruz.”

Şirket yakın zamanda politikalarını “rahatsız edici” içeriği kaldırmak için daha fazla takdir yetkisi sağlayacak şekilde uyarladı ve geçen yıl transseksüel ve diğer cinsel kimlikleri bir akıl hastalığı olarak ele alan kitapları kaldıracağını söyledi.

Emirlikler, Amazon’un sansür talepleriyle uğraşmak zorunda kaldığı birkaç ülkeden biri.

Reuters geçen yıl Çin hükümetinin baskısı altında Amazon’un Başkan Xi Jinping’in konuşma ve yazılarından oluşan bir kitap için tüm müşteri puanlarını ve yorumlarını kaldırdığını bildirdi. Şirket yakın zamanda Çin’deki Kindle mağazasını kapattı, ancak bunun nedeninin sansür endişeleri olduğunu inkar etti. Amazon’un bulut bilişim bölümü, müşterilerin kullanmakta olduğu geçici çözümleri yasakladığı için geçmişte Çin ve Rusya’da sansürden kaçmayı zorlaştırıyordu.

Haber Kaynağı: New York Times

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı